HTML

Tanulmány sugárút 9.

Elindultam egy úton. Néha rögösnek, néha simának, aszfaltozottnak tűnik. Remélem hogy sugárút ez, remélem hogy a város szíve felé vezet, ahol jelképes táblára nagy betűkkel az van írva: "Gyermekbarát Oktatási Centrum".

Friss topikok

  • priszcilla: Szia! Én úgy emlékszem hogy Rosenbergről ERIC-en találtam anyagot, de mindenképpen online adatbáz... (2009.05.04. 00:46) OTDK dolgozat I.
  • Csavarhúzós: Sőt tanároknál eleve annak tandíjkedvezmény, aki tanárnak is megy, mert sok a "szabad bölcsész", a... (2008.03.06. 00:01) (Kompetencia)fejlesztés a felsőoktatásban
  • Csavarhúzós: Nem csak az omló vakolatról van szó. Az iskolák informatikai felszereltsége többnyire siralmas. És... (2008.02.09. 09:32) Ki mit tud a digitális táblákról?
  • Vörös Erik: és utólag sem lesz gáz? (2008.01.24. 11:37) Nyilatkozat
  • priszcilla: Akkor megint kiderült, hogy a kérdés lényegét tekintve egyet értünk. :) Szerintem is szükség van a... (2007.12.14. 23:16) Lamperth Mónika és az új magyar abszurditás

Linkblog

2007.07.14. 22:53 priszcilla

Mit ér a demokrácia, ha emberi? Vagy ha hipotetikus...

Pszichológiát tanulok. Akinek ezt először említem, dermedten összerezzen, és olyan hangokat hallat, melyek határozottan a következő hangsorra emlékeztetnek a leginkább: "Jujj, akkor te belém látsz? Máris megvan a diagnózis?" - Viszont aki ezt mondja, az nem tudja, hogy a pszichológia is csak egy tudomány, és emberek alkották. Az emberi viselkedést kiváltó mechanizmusokat akarja minél pontosabban meghatározni azzal a céllal, hogy az bejósolható legyen -ez így igaz, de egyelőre a bölcsek köve még se közel se távol. Önmagában a statisztika lehet, hogy egy helyzetet felvázolni fel tud, de megoldást nem ad. Így hát megoldás ügyében nem árt szétnézni más merre is.

Mondhatjuk úgy is, hogy kifejezetten kevés az, amennyire pusztán az egyetemi évek alatt a tankönyvek olvasásából, előadások hallgatásából és dolgozatok írásából meg lehetne érteni az emberi természetet, pedig most az jól jönne. Pár napja ugyanis a barátnőm tanácsot kért tőlem, és felvázolt egy olyan helyzetet, melyben értelmes, másoknak segíteni vágyó emberek alkotta karitatív csoportban is vannak néhányan, akiket valamiért egyenlőbbnek kezelnek, ők azok, akik megalkotják azt az irányt, amerre a csoport egészének kutya kötelessége haladni, mert aki nem, az nem kap rétest estére. És mivel azok a bizonyos egyenlőbbek is csak emberek, néha bizony kijelölnek olyan irányvonalakat, amerre nem biztos, hogy sok a látnivaló, vagy ha mégis, akkor pedig nem az, amit látni is szeretnének.
Hipotetikus helyzet: tegyük föl, a csoport egyik tagja észreveszi, hogy a kijelölt irányt a csoport céljai eléréséhez nem kellene követni. Igen ám, de az adott irány kifejezetten kedvez az egyenlőbbek egyéni érdekeinek, amiből szinte egyenesen következik, hogy az útról való letérés viszont sérti azokat. Na ilyenkor mi a teendő? Persze, minden csoportban demokrácia van, csak ilyen és ehhez hasonló helyzetekben nem lehet érezni, hogy ennek gyakorlati haszna is lenne. Vegyük azt, hogy ebben a hipotetikus helyzetben is éppen annyira működik demokratikusan a csoport, mint amennyire általában egy közös cél eléréséért önkéntesen összeverbuválódott emberi csoport demokratikusan szokott működni.

Ugye az első, ami a valamire való ember eszébe ötlik, az az, hogy amikor együtt van a csoport, akkor aki látja a helyes irányt, az ossza meg gondolatait a többiekkel, és demokratikus módon szavazzák meg a továbbiakban esedékes haladási útvonalat. Csakhogy itt kezdenek igencsak integetni pszichológiai tanulmányaim, melyek erősen egybevágnak azzal a tapasztalattal, amelyet valamilyen csoport tagjaként szereztem (ami esetemben azzal kezdődött, hogy 2 óvodába és 3 általános iskolába jártam plusz több iskolán kívüli csoportos foglalkozásra...). A csoportoknak van ugyanis egy szociometriája, egy olyan belső térképe, aminek értelmében az egyenlőbbeket centrális, a kevéssé egyenlőeket pedig perifériális helyzetűeknek mondjuk. Namármost a periféria az előrejutást a centrális helyzetűektől várja, ezért nem fog összefogni és a centrálisak érdekei ellen tenni, de lehet, hogy az illető periférián lévő személy a személyiségvonásaiból adódóan nem képes a másokkal való összefogásra (ezért perifériális a helyzete is), vagy egy különleges ember, egy Tonio Kröger, egy Adorján András, aki látja is az irányt és tenni is akarna, de egyedül egymagában kevés az összefogásra, mert ahhoz minimum kell egy partner is. Szóval ha az illető felveti a témát a csoport előtt, akkor a csoporttagok valószínűleg erősen hallgatni fognak, és minden észérv ellenére megszavazzák az egyenlőbbek által kitűzött útirányt. Mert így működünk, mi, emberek.
Márpedig ha ez a módszer nem vezet célra, akkor melyik igen? Adorján András Spiró szemüvegén keresztül a Kerengő című regényben az egyetlen megoldásnak a vérbajt látja, Tonio Kröger pedig Thomas Mann által a másik utat választotta, a "szőke és kékszeműek" (a "közönséges" emberek) szerelme iránti vágyakozást, de a közös bennük az, hogy egyikük sem érte el célját, hogy hasznosítsa a tudását ebben a társadalomban. Ez pedig nem jó ómen.

Ami pedig engem aggaszt ebben az egészben, az az, hogy a politikában ezt a hipotetikus helyzetet fogjuk és emeljük tizedik hatványra, és csak ezek után szorozhatjuk meg kettővel ha még tetszik, mert a politikában az érdekek is nagyobbak, a talaj sem éppen tiszta, sok ott a dudva, a muhar... Mit kezdek majd egy ilyen helyzettel, ha egyszer a nagypolitika részesévé válhatok? Első körben legalább a könnyített magasságot kellene tudnom megugrani, és találni valamiféle választ arra, hogy hogyan lehet a magasabb cél felé tartó úton maradni egy demokráciában, ami nagyon emberi és eléggé hipotetikus.

(Eldöntöttem, rengeteget olvasok majd a témában, az ókori filozófusoktól elkezdve a szépirodalmi műveken át a politikai vagy más tudományos szakirodalomig... mert ez ha a válasszal fel nem is vértezne, ártani egészen biztosan nem fog.)

2 komment

Címkék: politika demokrácia emberi természet


A bejegyzés trackback címe:

https://tanulmanyut.blog.hu/api/trackback/id/tr60118130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winterpsy 2007.07.27. 14:23:20

Igen jó meglátásaid vannak a demokratikus helyzetről, ahol szintén vannak egyenlőbbek az egyenlőeknél. Na de hát ez így is van rendjén. Amióta világ a világ, ez így működött...
És bizony kiváló megfigyelés a szociometrikus térkép...!!!

Véleményem szerint a demokrácia, egyenlőség, egy látszat rendszer. Pontosan azért mert demokratikusan NEM lehet működtetni egy csoportot egy bizonyos létszám felett.

Tegyük fel, hogy van a hipotetikus helyzet, egy csoportos megbeszélés, döntési helyzet, mondjuk 5 fő felett.
Ilyen méretű csoportnál a csoporton belüli dinamika már erősebbé válik, és ennek működtetése sokkal "izgalmasabb" a tagok számára, mint maga a megválaszolandó kérdés...
Értem ezalatt:
1.lesz néhány ember, aki mindehez hozzá akar szólni. Ezáltal -még ha hülyeségeket is mond- szeretne figyelmet kapni.
2. lesznek akik ellenálló szerepet vesznek fel, és a csoportdöntéssel ellentétesen úsznak majd. Ők szabotálják a döntéseket, pofákat vágnak.
3. lesznek akiknek lövésük sincs a döntési helyzetről, ők a bizonytalanok, akik mindössze a csoportélmény miatt vannak a csoporttal.
4. lesznek a fajdkakasok. ők azok, akik titkos hatalmi civakodásokat játszanak: "na melyikőnk a nagyobb ász?"
5. lesznek az "off"-olók. Ők a pajkos kedvencek, akik mindig a hülyeségek felé próbálják terelni a beszélgetést.
6. lesznek a döntéshozók. ez egy szűk mag, vagy akár egy centrális pozícióban lévő egyén/ek, akik már előre lemeccselték a döntés kimenetelét, és mindent megtesznek hogy az érdekeik felé menjen az egész. Ők pedig sokszor "elég" karizmatikusak ahhoz, hogy a csoport hajlandó legyen engedni nekik.

És mindezek mellett a demokratikus köpeny elhiteti a csoporttal, hogy ők valóban egyenlőek. Persze, a törvény előtt... de nem a döntéshozásban.
Akárhogy is, legalább élvezik a komédiát ;)

Ajánlom figyelmedbe:
C. Northcote Parkinson:
Parkinson törvénye, avagy az Érvényesülés Iskolája című igen "kellemes" olvasmányt ;)

priszcilla · tanulmanyut.blog.hu 2007.07.27. 18:46:33

:) Elgondolkoztattál, és nem csak most... Igen, én is így értettem, amit írtam.

A megoldás tehát nagy részben nem a demokrácia rendszerében, hanem az emberi működésekben keresendő! Nem feltétlenül akkor fogja a csoport megválasztani a cél felé vezető irányt, ha az érvelés minőségével foglalkozunk, hanem akkor, ha a csoport szociometriával. Aki valamit el akar érni, az vívja ki magának azt a pozíciót, amiben felnéznek rá. Sajnos vagy nem sajnos, ez az ami számít, nem pedig az, hogy amit mond, az logikus vagy sem. Tehát nekem is át kellene gondolnom alaposan, hogy hogyan is működöm az emberi közösségekben, és milyen tényezők(kel) vannak(/vagyok) a csoportdinamikára hatással! Mert tegyük hozzá: sem Tonio Kröger, sem Adorján András nem volt egyenlőbb az egyenlőek között, mindketten a perifériára szorultak. - Lásd, nem is valósították meg azt a potenciált, ami lett volna bennük... Én pedig nem igazán szeretnék hasonló vakvágányon befutni :)

A könyvet meg persze mindenképpen el fogom olvasni, amint lehetőségem adódik rá! ;) És köszönöm :)
süti beállítások módosítása